Tips för dig som ska slipa golv

20 februari, 2021 Av av webmaster

Tips för dig som ska slipa golv

Att slipa golv är ett jobb som många väljer att anlita en entreprenör för – men det är kanske lika vanligt att man gör jobbet själv. Innan arbetet påbörjas är det en god idé att skaffa sig tillräckligt med förkunskaper – om man är osäker.

Innehåll:

  • Var försiktig med känsliga golv
  • Välj ytbehandling med omsorg
  • Lej ut arbetet om du inte är helt säker på hur arbetet ska utföras.

1.    Slipa golv bör göras med försiktighet

Trägolv bör behandlas med ömhet. Har man en bostad med golv av trä bör det underhållas och tas om hand på rätt sätt för ökad hållbarhet och trivsel i hemmet. Med det i åtanke är det bra att känna till att de är känsliga för väta, och att en bra rengöringsmetod är en lätt fuktad trasa och lagom mängd såpa. Starka golvrengöringsmedel bör undvikas – och råkar man spilla ut det, bör man vara snabb med att torka upp det. Hur känsligt golvet är beror på en rad olika faktorer, så som träslag och ytbehandling.

2.    Ytbehandlingen påverkar mycket

Det är lätt att lägga mer energi på själva slipningen på ytbehandlingen. I själva verket har ytbehandlingen en stor påverkan på både golvets utseende och hur länge det kommer att hålla. Till exempel gör en ytbehandling med olja att golvet är väldigt känsligt för spill, och att det lätt får fläckar. Det kan jämföras med ett golv som behandlas i lack, som är motståndskraftigt mot såväl grusiga skor som spill.

3.    Anlita en firma för jobbet om du är osäker på hur det går till att slipa golv

Slipa golv är något den normalhändige oftast klarar av att göra på egen hand. Samtidigt är det en god idé att anlita en entreprenör för jobbet om man känner sig osäker. Även om man kan spara en del pengar på att göra det själv, krävs det en hel del tid, energi och planering.

Dessutom omfattar ROT-avdraget att slipa golv, så kostanden för arbetet blir inte så hög som många först kanske tror. Dessutom – genom att ta kontakt med flera olika firmor för kostnadsförslag kan du vara säker på att du betalar ett marknadsmässigt pris. Glöm inte att ta referenser innan du anlitar någon, för att vara på den säkra sidan.