Skattar mig lycklig

16 mars, 2019 Av av tommysblogg

Jag satt i väntrummet hos tandläkaren och bläddrade förstrött i en tidning medan jag inväntade min tur. Där läste jag om tandvård och fastnade speciellt för en kort förklaring om våra visdomständer. Jag blev upplyst om vårt tidigare behov av visdomständer när vi under årtusenden åt svårtuggad och rå föda. Idag har vi inte behov av visdomständer och de flesta vänder sig till tandläkare för att få dem utdragna. Det måste bli en hel del tandvård som behövs utföras just på grund av våra onödiga visdomständer. Jag har dragit ut en visdomstand som jag fick problem med för några år sedan.

Att just visdomständerna inflammeras är inget ovanligt eftersom att det kan vara svårt att komma åt och rengöra dem. Det är tur att vi har så pass god tandvård idag. Jag kan inte föreställa mig hur jag hade klarat av den smärtan utan att få hjälp med att dra ut den. Förr var det vanligt att man drog ut sina tänder själv och heller inte ovanligt att det fick förödande konsekvenser, inflammationer som spred sig upp i hjärnan och liknande. Att vi har en bra tandvård i Sverige är en förutsättning till god hälsa överlag. Det är egentligen inte förens man får tandvärk som man uppskattar den tandvård som erbjuds. Jag tror nog inte att jag kan komma på värre smärta än just tandvärk och jag skattar mig lycklig att jag lever i dag och inte för en hundra år sedan.